Jégre menni tilos! Ne kockáztassa az életét!

Bikakaszáló: megvannak a parcellák, várják a vállalkozókat
2017-01-10
Ónos eső, narancs riasztás: óvatosan közlekedjenek!
2017-01-13

Közleményt adott ki az ATIVIZIG: nem szabad a vizek jegére lépni, akármennyire is be vannak fagyva. A rendőrség pedig a legfontosabb „egyéb” tudnivalókról tájékoztat.

Hiába van napok óta tényleg farkasordító hideg, és hiába tűnik a partról szinte mindegyik tó vagy folyóvíz biztonságosan befagyottnak, azt javasoljuk, ne kockáztassanak, ne menjenek a vizekre csúszkálni!

Ezt írja az ATIVIZIG is közleményében:

a szabad vízen való tartózkodás alapvető szabályairól szóló 46/2001. (XII. 27.) BM rendelet 5.§-a alapján, felhívjuk a figyelmet, hogy az ATIVIZIG működési területéhez tartozó folyóvízen, mellékágakon és holtágakon a jégen való tartózkodás szigorúan tilos!”

A rendőrség is készült a nagy hidegre jeges tájékoztatóval. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Szegedi Vízirendészeti Őrsén szolgálatot teljesítők hangsúlyozzák:

  • Aki a jégen egy négyzetméternél nagyobb léket vág (például a halak oxigén-ellátását biztosítandó), köteles a jégmentessé vált területet egy méter magasságban elhelyezett, legalább 10–10 centiméter széles, piros–fehér csíkozású korláttal ellátni. Egy négyzetméternél kisebb lék esetében a területet legalább ötven méterről jól felismerhető módon kell megjelölni, amelyhez a vízparton található természetes anyagokat (nád, száraz ágak) is fel lehet használni.
  • A fagyásban lévő jég a következőképpen terhelhető körülbelül nyolc centiméter vastagságú jég – egy felnőtt, körülbelül tizenkét centiméter vastagságú jég – egy csoport, körülbelül tizennyolc centiméter vastagságú jég – szánkók.
  • Soha ne menjenek egyedül a jégre, ne álljanak szorosan egymás mellé nagy csoportban, és lehetőleg folyamatosan mozogjanak, ne egy helyben ácsorogjanak!
  • Ha gyanús ropogást, recsegést észlelnek, azonnal hasra kell feküdni a jégre, hogy az minél nagyobb felületen legyen terhelve, és meg kell próbálni a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget) hason csúszva elérni.
  • Beszakadás esetén igyekezni kell a jég szélében megkapaszkodni, és lábbal a legközelebbi biztos pont felé lökni magunkat, közben pedig segítséget kérni. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülni kell a felesleges mozdulatokat, hogy a ruházatban keletkezett szigetelő légréteg ne tudjon távozni. Partot érés után azonnal meleg helyre kell menni, meg kell szárítkozni, és forró, meleg italt kell fogyasztani (kerülni kell a kávét és az alkoholt).
  • Ne kezdjenek felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt! Életüket kockáztathatják, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjanak segítséget! A mentést végzőt kötelekkel, illetve társakkal biztosítsák! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtsanak a jégbe szakadtnak. Ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc – segíthetnek. A mentést követően azonnal hívjanak mentőt! A jégen tartózkodás közös felelősség legyen mindannyiunk számára, hogy megelőzzük a baleseteket!

A segélyhívás pedig (112, 104, 105, 107) emberéletet menthet!

Betűméret