FELHÍVÁS – Kártalanítják a gazdákat

Álláspályázat
2011-06-08
Jegyzőkönyv – 2011. március 31.
2011-06-10

A kormányhivatal gyűjti az uborkafertőzéssel kapcsolatos bejelentéseket.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága megkezdte az E. coli uborkafertőzés miatt kialakult zöldségpiaci károkra vonatkozó bejelentések gyűjtését. Az igazgatóság kéri, hogy a válság következtében kárt szenvedett uborka, paradicsom, paprika, korai káposztaféle, salátafélék termelői a falugazdászoknál jelentkezzenek.

A németországi E. coli uborkafertőzés miatt kialakult zöldségpiaci válság komolyan érinti a magyarországi zöldségtermesztőket. Elsősorban az uborka, a paradicsom, a salátafélék, a paprika és a korai káposztafélék váltak eladhatatlanná. A kormány szándéka az, hogy felmérje az ebből adódott károkat és kártalanítsa a gazdákat. Ezért azt kérik, hogy a helyi falugazdásznál jelentkezzenek azok, akik a megtermelt zöldségféléket a baktériumfertőzés miatt nem tudták értékesíteni.

A gazdáknak 48 órával a megsemmisítés, vagy ingyenes átadás előtt a helyi falugazdásznál kell bejelentést tenni. Az ehhez szükséges nyilatkozatok náluk, illetve a CSMKH Földművelésügyi Igazgatóságánál átvehetők. A kártalanítási eljárással kapcsolatban további információ kérhető személyesen a falugazdász irodákban a megszokott ügyfélfogadási időben, vagy telefonon a CSMKH Földművelésügyi Igazgatóságán. (Szeged, Deák Ferenc u. 17. Tel: 62/553-460). Azok jelentkezését is várják, akik az E.coli fertőzés miatti válság következtében csökkentett áron kénytelenek értékesíteni termékeiket.

Felhívjuk a gazdák figyelmét, hogy a kártalanítás érdekében a őrizzék meg a zöldségfélék termelésével kapcsolatos termeltetési-szállítási szerződéseket, eladási bizonylatokat, felvásárlási jegyeket, illetve minden olyan dokumentumot, mely a megsemmisítést, ingyenes átadást, vagy a csökkentett értékű eladást bizonyítja.