Enyhe tünetekkel otthoni karanténban kell maradni

Ezért segít, ha otthon marad!
2020-03-20
Az NKM társaságai is felfüggesztik a fogyasztásmérők leolvasását
2020-03-23

Utoljára frissítve 2020-03-23

Fel kell készülni arra, hogy sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is átléphetünk a tömeges megbetegedések szakaszába. Ezt csak úgy tudjuk lassítani, ha mindenki betartja a szükséges óvintézkedéseket. Enyhe tünetekkel otthoni karanténban kell maradni. Akinél súlyos tünetek jelentkeznek, kockázati csoportba tartozik és kórházi ellátást igényel, az természetesen kórházba kerül.

Fontos tudni, hogy hazánkat sem kerüli el a vírus, ez egy világjárvány. A fertőzés veszélyét úgy tudjuk csökkenteni, ha elkerüljük az emberek közötti érintkezéseket, találkozásokat. Ezért, aki teheti, maradjon otthon!

Várhatóan sok új koronavírus-fertőzött lesz Magyarországon is, de ez nem jelenti azt, hogy aki megfertőződik, az feltétlenül kórházba kerül. A koronavírus-fertőzés az esetek nagy részében enyhe tünetekkel zajlik, nem igényel kórházi kezelést. Akinél a betegség tünetmentes vagy enyhe lefolyású, annak otthoni karanténban kell maradnia. Kórházi ellátásra jellemzően a súlyos tüneteket mutató (pl. légzési nehézséggel küzdő), és/vagy 60 év feletti, krónikus betegeknek van szüksége.

Ha lázas, köhög, fáj a torka, mindenképp telefonon hívja a háziorvosát! Személyesen se a háziorvosát, se a szakrendelőt vagy se a kórházat ne keresse fel. A háziorvos telefonon fogja Önt kikérdezni.

Ha csak enyhe tünetei vannak és nem tartozik kockázati csoportba, akkor Ön nem igényel kórházi ellátást, hanem otthoni karanténban kell maradjon.

Az otthoni karantén betartása azért fontos, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

Kórházi ellátást jellemzően az a beteg igényel, akinek súlyos tünete (pl. légzési nehézsége) van, és/vagy kockázati csoportba (60 év feletti, vagy krónikus beteg) tartozik. Őt a mentő a területi illetékes kórházba, vagy járványkórházba szállítja. Ott megfelelő ellátásban részesül, mintát vesznek laboratóriumi vizsgálatra. A súlyos betegek egy része intenzív ellátásra is, akár lélegeztetésre is szorulhat.

Előzmény:

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. március 19.)

Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! Ossza meg videónkat!

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/csak-kozosen-tehetunk-jarvany-lassitasaert-ossza-meg-videonkat

Forrás: koronavirus.gov.hu