Életmódváltás: önnek is sikerülhet!

Bemutatkozott a város idei költségvetése
2020-03-04
Sándorfalva Városi Önkormányzat Jegyzőjének tájékoztatója a helyi adó alanyai részére
2020-03-05

Utoljára frissítve 2020-03-04

A dietetikával és a dietetikusokkal kapcsolatosan sok tévhit és félinformáció kering az interneten. Lada Szilvia dietetikus, a sándorfalvi praxisközösség tagja a saját munkáját is segítendő most eloszlatja a homályt.

– Mi valójában a dietetikus munkája?

– A táplálkozással foglalkozunk, az egészséges és a beteg emberek esetén is. Sajnos manapság csak a beteg emberek találkoznak a leggyakrabban dietetikussal, amikor már baj van, és szigorú diétára szorulnak. Pedig mi, dietetikusok ott vagyunk az egészségmegőrzésben, a prevencióban, a közétkeztetésben, az étlaptervezésben. Sándorfalván a praxisközösségi munka tette lehetővé, hogy ne csak kórházba kerüléskor találkozzon dietetikussal az átlagember.

– Mivel foglalkozik a praxisközösségben?

– Ez itt inkább prevenciós rendelés. Vannak esetek, amikor a gyermekeket, illetve a szülőket csak az egészségesebb táplálkozás felé szükséges terelni, gyakran keresnek az idősebbek, akiknek már van betegsége, mint például a cukorbetegség, nekik étrendet javaslok. Ők azok, akik még nem járnak szakrendelőbe, de már tablettás kezelésre és részletes étrendre van szükségük. Itt az egyéni ízléseket és az esetleges társbetegségeket is figyelembe vesszük. Egy olyan betegséget, mint magas vérnyomás, vagy akár csak a túlsúlyt a háziorvosok kiszűrik. Ők is szokták javasolni ezeknek a pácienseknek, hogy hozzám forduljanak, annak érdekében, hogy életmódváltással javíthassanak az egészségükön.

– Milyen egy rendelés?

– Amikor elkezdtük a pályázatot, kicsit féltem tőle, hogy nem fognak hozzám jönni. Mégis nagyon sok pozitív élményben volt már eddig is részem. Első alkalommal, amikor találkoznak velem a sándorfalviak, átbeszéljük az egészet, mi is fog itt történni.

Először egy tápláltsági állapotfelmérést és testanalízist végzek. Ez utóbbi magában foglalja a súlymérést, izom- és zsírszázalékmérést. Majd átnézem a háziorvos által elkészített alapállapot-felmérőket, amelyekből pontos képet kapok az illető állapotáról. Ezután a kliens kap egy javaslatot, pontosan mit és hogy kellene csinálnia. Ezt ellenőrzöm is, mert részletes táplálkozási naplót hoznak a hozzám látogatók a második alkalommal. Ebben az a legérdekesebb, hogy ezt mindenki nagyon ügyesen csinálja. Végül, amikor már a kontrollvizsgálatra jönnek, három hónap múlva, mindenki azt tapasztalja, hogy változásokon ment keresztül. Csökkent a súlya, a zsírtömege, emelkedett az izomtömege. A legjobb visszajelzés, hogy még a harmadik alkalom után is visszajönnek, és ismételt időpontot kérnek, csak hogy ellenőrizzék, továbbra is jól csinálják-e még az életmódváltást, illetve a megkezdett étrendet és terápiát.

– Betegség nélkül is fel lehet keresni önt, vagy talán még javasolt is.

– Így van! Amennyiben nincs semmilyen betegsége, de érzi, hogy rendszertelenül étkezik, stresszes életmódot folytat, nem sportol, nem mozog, életmódváltást szeretne, akkor prevenció jelleggel tudok tanácsokat adni. Három-négy hónap alatt el is lehet oda jutni, hogy a kliens teljes sikeres életmódváltáson van túl. Most általában háziorvosi „beutalóval” és időpont egyeztetéssel lehet konzultációt kérni, jellemzően a délutáni órákban. A kontroll időpontokat pedig személyesen mindig előre megbeszéljük a klienssel.

– A médiában az elmúlt hetekben igen komoly botrány söpört végig egy dietetikai guru mondatai miatt. Mennyire érdemes odafigyelni az ilyen véleményvezérek meglátásaira?

– Két dolog van, amihez mindenki ért: ez a foci és a táplálkozás. Nagyon sokan mégsem fociznak, nem képzett edzők, és nem végeztek az egészségtudományi főiskola dietetika szakán. Azt tanácsolom, próbáljunk meg mindig szakembert keresni az adott témában. Egy egészségügyi probléma, betegség megjelenésekor az első, hogy a legkönnyebben elérhető szakemberhez fordulunk és ez általában a háziorvosunk. Ő, ha szükséges, szakorvoshoz tud irányítani, és a megfelelő szakembert tudja ajánlani a problémánkra.

Nálunk a praxisközösségben együtt dolgozik a háziorvos, az asszisztens, a gyógytornász, a dietetikus. Csapatmunkában, tényleges szakemberektől, helytálló információkat kapnak az emberek. Egy ilyen komoly témában, mint az egészség, ez csak így van rendjén.

– Mire lehet számítani a praxisközösségben a dietetikában?

– Iskolákban, egészségnapokon, egészségheteken, az idősek klubjában, mind a mozgás, mind a táplálkozás terén, biztosan lehet számítani foglalkozásokra.

– Iskolát és idős klubot is említett: ezek szerint korban sem nagyon korlátozódik az, hogy kik fordulhatnak önhöz.

– Persze, hiszen születésünktől fogva táplálkozunk. A csecsemőknél, hogy a hozzátáplálás megfelelően történjen, szükséges a szaktudás. Ahogy mondtam is már korábban, nem kell ahhoz betegnek lenni, hogy dietetikust keressünk fel. Iskolás korban is fontos, a szervezet fejlődésének érdekében, a helyes táplálkozás. Mi abban tudunk segíteni, hogy kinek, milyen korban, milyen állapot mellett, mire van szüksége.

– Léteznek általános tanácsok a szakmában?

– Igen, de emellett mi, dietetikusok folyamatosan követjük a friss vizsgálatokat és eredményeket. A lakosságot is szinte folyamatosan interjúztatjuk, a NÉBIH folyamatosan végez felméréseket, amikből sajnos az derül ki, hogy Magyarországon egyre több a túlsúlyos felnőtt és gyermek is. Emellett szintén ezekből a kutatásokból derült ki az is, hogy sok az egy főre jutó sófogyasztás. A programokat tehát, mint a STOP SÓ, vagy az új közétkeztetési rendelet, mind az ilyen felmérések előzték meg.

– Mennyi idő, anyagi ráfordítást jelenet a dietetikus meglátogatása a kliensek részéről?

– Körülbelül negyven perces konzultációkat szoktunk tartani, de persze ez attól is függ, hogy mennyi kérdése van az illetőnek, illetve hogy prevencióra, egészségmegőrzésre vagy már egy fennálló betegségre fókuszálunk. Van, hogy már kész listával jönnek, sok-sok kérdéssel, akkor természetesen hosszabb a beszélgetés, vagy több alkalommal is konzultálunk. A foglalkozások után is fogjuk valamennyire a kliensek kezét, de java részt maguknak kell kitaposni az utat.

Az anyagi részt érintve. A praxisközösség a konzultációkat térítésmentesen biztosítja. Ha a táplálkozásra gondolunk, vannak termékek, amelyek valóban drágák. De tudni kell azt is, a diéta igazából nem drága: léteznek azok a termékek, amelyek olcsók és ugyanolyan beltartalmúak mint a drágák. Mi, dietetikusok abban is tudunk segíteni, hogy az emberek halljanak azokról a termékekről, amik mondjuk negyedannyiba kerülnek, mint a másik, csak azért, mert nincs rajta egy bizonyos logó. Nem is muszáj boltba menni, mert azt is eláruljuk, hogy ami a kertben terem, azt hogy lehet úgy elkészíteni, hogy egészséges legyen.

– Érintőlegesen beszéltünk az étkezési szokásainkról is. Nagyon eltér a mi étrendünk a nyugati vagy a délebbi országokétól?

– Teljesen más egy mediterrán diéta és más a mi megszokott étkezésünk. A fűszerezés, a zsír és húsfogyasztás is más. Nálunk sajnos nagyon kevés a hal- és a zöldségfogyasztás a mediterrán országokhoz képest. Az ajánlásokban és a közétkeztetési rendeletben is benne van, hogy hetente ajánlatos halat, illetve alternatív gabonát adni és meg van határozva a minimálisan adandó zöldség mennyisége is. Ezek a döntések azért születtek meg, hogy ezzel is javítsanak az egészségi állapotunkon.

Az interjú az „Alapellátási Prevenciós Többletszolgáltatások Sándorfalva, Szatymaz, Dóc Településeken” című EFOP-1.8.2-17-2017-00046 kódszámú pályázat keretein készült.