Egységes területalapú támogatás

Vers mindenkinek
2011-05-05
Májusi Bűnmegelőzési Hírlevél
2011-05-11

Május 16 – ig igényelhető a legtöbb gazdálkodót érintő, egységes területalapú (SAPS), és további 20 jogcímen egyéb mezőgazdasági támogatás. A kérelmeket csak elektronikus úton lehet benyújtani a termelő saját, vagy megbízottja ügyfélkapuján keresztül.

A Csongrád megyében mintegy 13000 termelőt érintő, területalapú támogatási formára az elmúlt évben 20 milliárd Ft állt rendelkezésre. A beadvány a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján, az „e-Egységes kérelem” menüponton keresztül érhető el. A támogatás minden olyan  megművelt, 2003. június 30-án is megfelelő mezőgazdasági állapotban levő területre igényelhető, melyet a földhasználó jogszerűen használ. Az igénylőnek regisztrációs számmal kell rendelkeznie. Fontos tudni, hogy a támogatás csak az 1 ha-nál nagyobb területre folyósítható, kivéve, ha az ültetvény 0,3 ha szőlő, vagy gyümölcsös. A blokkokon belül az összefüggő táblák mérete nem lehet kisebb 0,25 ha-nál.

A támogatás csak elektronikus úton igényelhető. A termelő saját, vagy megbízottja ügyfélkapuján keresztül érheti el és nyújthatja be a kérelmet. A korábbi évekhez hasonlóan a helyi falugazdászok, vagy kamarai tanácsadók a kitöltéshez hasznos segítséget tudnak adni, ezért a szolgálat munkatársai azt kérik, hogy a torlódások, a hosszú sorban állás elkerülése érdekében a jogosultak kérjenek előzetesen időpontot a falugazdász irodákban. Az idei igénylés során a tavalyi jelszavak és kódok érvényesek, ezért a 2010-ben megkapott tájékoztató levelet magukkal kell vinniük az ügyintézéskor a gazdáknak. Szükséges továbbá a földhasználati lap is, és a tavalyi a területalapú támogatás MVH-határozata. Azoknak, akik tavaly nem igényelték ezt, új jelszót kell kérniük, melyhez G946-os számú nyomtatványt a falugazdászt vagy az agrárkamarai szaktanácsadó adhat.

A benyújtás határideje a jogszabály alapján május 15-e, mivel azonban idén ez munkaszüneti napra esik, így május 16-ig adható be a kérelem. Ezt követően napi 1 %-os támogatás csökkenés mellett június 09-ig még elfogadják a szabályos kérelmeket. Az ez után beérkezett igényléseket az MVH érdemi vizsgálat nélkül elutasítja. Módosítást végezni szankciómentesen május 31-ig lehet, később viszont ez már csak a támogatási összeg csökkentésével lehetséges. A beadással kapcsolatban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ügyfélszolgálatához lehet fordulni a 06-1/374-3603 illetve a 06-1-/374-3604 telefonszámokon, illetve a www.mvh.gov.hu honlapon található „Kérdések / Kérdés feltevése” menüponton keresztül lehet kérdéseket feltenni, melyre a Hivatal munkatársai rövid időn belül válaszolnak. Az egységes kérelem benyújtásáról további részletek a 65/2011 (IV.7.) számú MVH Közleményben olvashatók.