Dr. Szőke Zsolt közleménye

Elindult a KarrierM állásportál
2021-02-18
Február – A biztonság hónapja
2021-02-22
Vissza a hírekhez

Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Utoljára frissítve 2021-02-20

Tisztelt Páciensek, kedves Betegeink! A koronavírus-járvány elleni – azt hiszem, világtörténelmi jelentőségéből fakadóan nyugodtan nevezhetjük így – offenzíva eddigi legfontosabb állomásához érkeztünk.

A járványt visszaszorító, a korábbi életvitelünket ismét lehetővé tevő kritérium, fontos sarokpont – a vakcina – lassan, de biztosan mindannyiunk rendelkezésére áll. Örömmel tapasztaljuk – hisz ez a megfelelő szintű átoltottság irányába mutat – hogy a nyilvánvaló és fokozódó érdeklődés jeleként egyre többen és többféle kérdést intéznek irányunkba az oltással kapcsolatban.

Így pár gondolatot megosztanék. A regisztrációt mindenki, aki szeretne oltást kapni, végezze el! (https://vakcinainfo.gov.hu/) Felhívnám a figyelmet: jelen állás szerint az oltási igényt felénk nem kell/lehet jelezni, nem is tudunk ez ügyben itt helyben dönteni, mivel a regisztrációkat követően, nekünk az Oltásszervezés konkrét listát/prioritási protokollt küld az oltandó személyekről, így ennek megfelelően járunk el. Az oltásra kijelölt személyeket azonban mi, háziorvosok és asszisztensnőink fogjuk keresni, ezért fontos, hogy a regisztráció során valós, elérhető adatokat adjunk meg.

Elsődlegesen a legfontosabb, hogy az oltási terv legelső lépéseinél, annak gyakorlati kidolgozásának/megvalósításának időszakában – mely néhány hétig feltehetően eltart – legyünk türelemmel. Tehát nyugodjon mindenki meg, az oltási terv és intézkedések elkezdődtek, zajlanak; de egyben legyünk megértéssel, mivel jelenleg az idős, veszélyeztetett korcsoportba tartozóak és a súlyos betegség/egészségügyi állapot által sújtottak az elsődlegesen oltandóak; lévén körükben jóval nagyobb a CoV-19 fertőzés okozta súlyos tünetek/szövődmények/kórképek, vagy akár a fatális kimenetel előfordulásának esélye (ez akár egy-két nagyságrenddel is nagyobb lehet, mint a középkorú, betegség nélküli csoportban).

Jelenleg tehát e két fő csoport oltási sora zajlik, a következő vakcinákkal:

  • a Pfizer típusú vakcinát (m-RNS/lipid-vektor), oltási pontra történő beküldéssel, kifejezetten idősebb, betegebb embertársaink (90-75 éves, több krónikus/súlyos betegség) kapják meg első körben
  • az AstraZeneca-Oxford vakcinát (mRNS/adenov.-vektor) a 60 alatti, de krónikus vagy súlyos betegségen átesett pácienseink kapják meg első körben, az eddigi gyakorlat alapján a rendelőben, behívás alapján
  • Sputnik V típusú vakcina (mRNS/adenov.-vektor) oltási pontra történő beküldéssel:idősebb, 60-74 év közöttiek (ez utóbbi, óvatosabb kritériumrendszer remélhetőleg változni fog)

Mindegyik oltástípusra jellemző:

  • a kezdeti, kiépülési szakaszban lassan de biztosan halad ezek beadása, amelyek feltehetően a következő szakban felgyorsulnak és szélesebb körben is elérhetőek lesznek
  • a megfelelő védettség (oltásonként változó, de mindegyik 93-95% közötti) kialakításához kettő oltás szükséges (amelyek között, típustól függően 21-30 napnak kell eltelnie); a hivatalos adatok szerint a 2. oltást követő 5-6. napon alakul ki a teljes védettség
  • az oltás, a nem teljes védettség időszakában (az 1. és 2. oltás között) elkapott “éles” fertőzés esetében is segít jobban megbirkózni a betegséggel, de nyilván fordítottan arányos a hatékonysága, az eltelt napokkal (és ilyenkor a 2. oltás már nem adható)
  • az oltás során az anafilaxiás, súlyos szövődménnyel bíró jelentetett esetek száma igen alacsony (százezreléknyi), de mind az oltópontokon, mind a háziorvosi rendelőben fel vagyunk készülve ezek ellátására
  • enyhe, náthára jellemző, néhány napos tünetek azonban jelentkezhetnek (végtag és fejfájdalom, hőemelkedés, hidegrázás, rossz közérzet), főleg a 2. oltást követően; de ezek gyakorlatilag pár napon belül múlnak (esetleg nem vényköteles láz és gyulladdáscsökkentő alkalmazása megfontolandó lehet) és nem számít kórosnak (lényegében az immunrendszer működésének jele)
  • az oltópontokra történő behívás során a 2. oltás időpontja/helye ott kerül ismertetésre, a rendelőbe behívott páciensek 2. oltásáról mi fogjuk a beoltottakat tájékoztatni (eddigi adatok alapján 21-30 nap múlva).

Amennyiben újabb információk állnak a rendelkezésünkre, megosztjuk Önökkel! Vigyázzunk egymásra és magunkra, de különösen a veszélyeztetett csoportba tartozókra!