Az influenzaszezon minden kétséget kizáróan megkezdődött

Kisbíró – 2012. január
2012-01-20
Jegyzőkönyv – 2012.01.19.
2012-01-31

Utoljára frissítve 2012-01-30

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint az északi félteke mérsékelt égövű országaiban az influenza aktivitás ugyan még egyelőre mindenütt alacsony maradt, de Kanadában, Európában, Észak-Afrikában, Kínában és a Közel-Keleten helyi szinten már kifejezett emelkedést mutat és a járványügyi szakértők egyöntetűen állítják, hogy az influenzaszezon minden kétséget kizáróan megkezdődött.

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) is egyértelműen jelezte, hogy a kontinensünkön egyre több helyen növekszik az influenza vírus által okozott megbetegedések száma (pl. Spanyolország, Törökország, Olaszország, Bulgária, Lengyelország, Szlovákia). Tíz ország jelzett kifejezetten növekvő tendenciát az elmúlt hetekhez képest az influenza betegek számában illetve az influenza vírus laboratóriumi mintákban való kimutathatóságában is.

Ezen megbetegedések esetében többnyire az influenza A vírus (H3N2) törzse mutatható ki, de bizonyos területeken (Mexikó, Kína) fellelhető az influenza A(H1N1), illetve az influenza B vírus kimagasló kóroki szerepe is, az adatok alapján  mind a három influenza vírustörzs megtalálható jelenleg Európában !  Ezért is nagyon jó hír a védőoltást felvenni szándékozóknak, hogy a hazánkban forgalomban lévő ’trivalens vakcina’-nak nevezett védőoltás ezen háromféle – az idei influenza évadban a legmeghatározóbb – influenza vírustörzs elleni védelmet a megfelelő mértékben egyaránt biztosítja.

Kanadában csak az elmúlt héten tizennégy személy (6 gyermek és 8 felnőtt) szorult kórházi ellátásra influenza fertőzés miatt. Európában is ezidáig már több mint 195 esetet jelentettek, mely heveny légúti fertőzéses szindrómával társult. Az Amerikai Egyesült Államokban is emelkedett az influenzával megbetegedettek száma az elmúlt év decembere óta és már számos helyről jelentettek influenzával összefüggő haláleseteket, csakúgy mint Európa szerte. Különösképpen az 5 éven aluliak és a 65 éven felüliek voltak érintve. Ezért akikkel közös háztartásban fiatal gyermekek, illetőleg időskorúak élnek, feltétlenül javasolt a védőoltás mihamarabbi felvétele.

Az Országos Epidemiológiai Központ influenza figyelőszolgálatának adatai szerint Magyarországon 2012. 02. hetében (2012. január 9-16. között) a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint 8%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző hetihez viszonyítva, mikor is (2012. január 2. és 2012. január 8. között) megduplázódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordult betegek száma a 2011. év utolsó hetéhez viszonyítva. A betegek 13,4%-a 0-14 éves gyermek, 44,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 29,9%-uk a 35-59 évesek, 12,4%-uk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év második hetében tapasztalt mérsékelt emelkedés ellenére a megbetegedések előfordulási gyakorisága még csak közel harmada volt az előző év azonos hetében tapasztaltnak, ennek ellenére a tavalyi magyarországi influenza szezon tapasztalatai alapján 2-3 hét múlva a járványügyi küszöb elérését, 4-5 hét múlva pedig az influenzás esetek halmozódásának csúcsértékét lehet jósolni.

Tekintve, hogy az influenza védőoltás felvétele után közel két hétre van szükség a védettség kialakulásához, ezért  még mindig feltétlenül ajánlott a védőoltás mielőbbi beadatása.

 

A 2. héten az ország 14 közigazgatási területén emelkedett, 3 területén csökkent és 3 területen nem változott az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez képest. (A 100 000 lakosra jutó, orvoshoz forduló betegek száma Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt a legalacsonyabb, Pest megyében, a fővárosban, valamint Győr-Moson-Sopron megyében pedig a legmagasabb.)

 

Csongrád megyében egy hét alatt (január 1. hetét a 2. héthez viszonyítva) 60%-os volt az emelkedés az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz forduló betegek számában !

 

Az OEK Légúti Vírus Osztályán 2011. év 40-2012. 02. hete között feldolgozott vizsgálati anyagból laboratóriumi módszerekkel is igazolt módon már két főnél fedeztek fel influenza A, két főnél pedig influenza B vírusfertőzést.

Csongrád Megyei Kormányhivatal

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Járványügyi osztály