A zártkert-tulajdonosoknak nem lesz regisztrációs kötelezettségük

Jegyzőkönyv – 2013.02.12.
2013-03-05
Kisbíró – 2013. március
2013-03-14

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és támogatta a parlament mezőgazdasági bizottságának azon – a földtörvényt módosító –  indítványát, amelynek alapján a zártkertek tulajdonosainak semmiféle bejelentési, regisztrációs kötelezettsége nem áll fenn – tájékoztatta a kormányszóvivő a kabinet ülése után az MTI-t a zártkertekkel kapcsolatos besorolási és bejelentési kötelezettséggel összefüggő félreértéseket tisztázandó.

Giró-Szász András elmondta azt is: ezen kívül a kormány felhívja a figyelmet arra, hogy az önkormányzatok bevonása szükséges az elhagyott, gondozatlan zártkertekkel kapcsolatos felmérés feladatainak megvalósításához.

Január 1-e óta kötelező a földhasználatra vonatkozó adatszolgáltatás, illetve bejelentés, amelynek célja egységes és követhető nyilvántartás létrehozása. A gördülékenyebb ügyintézés érdekében Csongrád megyében is időlegesen kibővítették egyes járási hivatalok ügyfélszolgálati nyitva tartását április 30-ig.

 

A hír kapcsán a Csongrád Megyei Kormányhivatal arra kéri az ügyfeleit, hogy földhasználati nyilvántartással kapcsolatos bejelentéssel – további intézkedésig – ne keressék fel a járási földhivatalokat. A kormány mai döntése alapján a földhasználati bejelentéssel, adatközléssel összefüggő eljárásokban könnyítés, módosítás várható.

 

A földtulajdonosok új jogszabályon alapuló bejelentési kötelezettségének teljesítésében a Csongrád Megyei Kormányhivatal eddig is partnerként, az ügyfelek érdekeinek messzemenő figyelembevételével járt el, és fog eljárni. Az új kormánydöntésig az ügyfelek türelmét és megértését kérjük. A jogszabályi változásokról, teendőkről kellő időben tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

 

Szeretnénk ezúton ismét megerősíteni, hogy a földhasználati nyilvántartási eljárással kapcsolatban meghozott korábbi jogszabály módosítás alapján az eljárás díjmentessé vált. A 2013. január 1-ét követően befizetett eljárási díjakat a kormányhivatal 90 napon belül visszautalja.

Betűméret