A semmiből született falu központja

Így lettünk faluból város
2019-06-12
A kastély, ami ma már múzeum
2019-06-12

Az 1879 június 12-én alapított Sándorfalván számos, ma már történelminek nevezhető épület található. Ezek közül elsőnek a főterünkről, vagyis a templomkertről olvashatnak.

A város közepe, a templomkert

Miközben eme sorokat írom, gyermekkori emlékeim sejlenek fel. Itt nőttem fel, itt töltöttem gyermekkorom java részét. Nem árulok el vele nagy titkot, ha elmondom, hogy iskola után mindig az úgynevezett TK-ban, azaz a templomkertben gyűltünk össze az osztálytársaimmal. Sok szép emlékem fűződik a város központjához, de valószínűleg rajtam kívül rengetegen vannak ezzel még így, hiszen nem csak a gyerekek találkoztak, és találkoznak még mind a mai napig ott tanítás után, hanem városunk rendezvényeinek is helyszínt ad a templomkert.

Az ovis ballagásoknak, a karácsonyi vásároknak, és még számos más rendezvénynek szolgál a templomkert előtti tér helyszínéül.

Maga a templom, ahogy azt már említettük 1882-ben már állt, az azt körülölelő kert pedig az évek során rengeteg változáson esett át. 2004-ben és idén is megújult, ahol az SF-METÁL Kft-nek köszönhetjük az új buszmegállókat.

A templom főoltárképe Szűz Máriát ábrázolja, a falait borító szekkók a biblia jeles személyiségeit és a magyar szenteket örökítik meg. A templom körüli kálvária stációinak domborműveit 2002-ben Domonkos Béla szobrászművész készítette. A Főtér polgármesteri hivatal felőli oldalán látható Petőfi Sándor és Arany János mellszobra. Mindkettő Kelemen Kristóf alkotása, csakúgy, mint a 2000-ben leleplezett Szent István-szobor, amely a főtéren áll.