A kormány kihirdette az újabb rendkívüli és a csoportosulásokat korlátozó intézkedéseket

Elmaradnak az EESZI prograjmai
2020-03-16
Egyszerűsödik az e-Recept kiváltás veszélyhelyzet esetén
2020-03-16

Utoljára frissítve 2020-03-18

A koronavírus-járvány közösségben terjed a leggyorsabban. Ezért komoly, a csoportosulásokat korlátozó intézkedések lépnek életbe a vendéglátóhelyekre, üzletekre, tilos a rendezvények szervezése, a mozik és más kulturális intézmények látogatása. A kormány arra kéri az időseket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az új intézkedéseket Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben jelentette be.

A részleteket tartalmazó kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben és kedden már életbe is lép.

 1. Beutazási tilalom a külföldi állampolgároknak (tehát már nem csak az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkező külföldieknek).
 2. A vendéglátóhelyek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben.
 3. Az üzletek nyitvatartásának korlátozása. Kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva – az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag töltőállomás és a dohánybolt kivételével.
 4. A kormány arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.
 5. Létszámtól függetlenül tilos a zárt és szabadtéri rendezvények, valamint gyűlések szervezése. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt.
 6. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.
 7. Tilos a látogatása pl. a színházaknak, táncos és zenei rendezvényeknek, moziknak, múzeumoknak, könyvtáraknak, közművelődési intézményeknek stb. Ott kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.
 8. Szabálysértést követ el, aki a fenti (vendéglátóhelyekre, üzletekre, rendezvényekre, kulturális eseményekre elrendelt) látogatási tilalmakat megszegi, amely akár félmillió forintos pénzbírsággal is sújtható.
 9. A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi és szankcionálja.
 10. A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.
 11. A járvány terjedésének modellezése, elemzése céljából az innovációért és technológiáért felelős miniszter bármely rendelkezésre álló adat megismerésére, kezelésére jogosult. Az állami, önkormányzati szervek, valamint a vállalkozások és magánszemélyek pedig kötelesek megadni a kért adatokat.
 12. Az emberi erőforrások minisztere – a járványügyi hatóság közreműködésével – felméri és nyilvántartásba veszi azoknak a közép és felsőfokú egészségügyi szakképzésben, továbbá főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő hallgatóknak az adatait, akik bevonhatók az egészségügyi válsághelyzeti feladatok ellátásába.

Magyar Közlöny:

https://magyarkozlony.hu/hivatalos-lapok/KsSFtBbPPLHVeuKz2OA95e6aa2448e919/dokumentumok/c4210b08dd73832b3ca261193f85d508498c9718/letoltes

Előzmény:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/orban-lezarjak-magyarorszag-hatarait-szemelyforgalom-elott-betiltjak-rendezvenyeket

Forrás: koronavirus.gov.hu