A dohánytermékek kiskereskedelméről

2012.09.27./10 – 2. melléklet
2012-10-03
Bursa Hungarica 2013
2012-10-19

A Magyar Közlöny 125. számában jelent meg a hosszas egyeztetések és többszöri országgyűlési tárgyalást követően megalkotott a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény (a továbbiakban: törvény). A törvény állami monopóliummá teszi a dohánytermékek kiskereskedelmét, amelynek gyakorlását koncesszió útján másnak átengedheti. A koncesszió időtartama 20 év.

2013. július 1-jétől Sándorfalván minden kétezer fő után egy, azaz összesen 4 dohánybolt működhet, ahol a dohánybolton a következő létesítményt kell érteni: nem mozgó (és részekre bontás nélkül nem is mozgatható), más üzlettől elkülönült, önálló üzlethelyiség, amelyben kizárólag dohánytermék, illetve dohányterméket kiegészítő termék, vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható, és amely üzlethelyiség külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.

A dohánybolt a fentieken túl a településen bárhol elhelyezhető, külső felületével szemben az alábbi elvárások vannak: el kell helyezni a „Nemzeti Dohánybolt” feliratot, egy kör alakú tiltó jelzést a 18 éves aluliak belépésére vonatkozóan, a nyitva tartásra és az üzemeltetőre vonatkozó adatokat, továbbá semmilyen olyan kép nem helyezhető el, amelyen dohánytermék szerepel, vagy a dohányzásra utal.

A négy sándorfalvi dohánybolt tekintetében az állami vagyonnal való gazdálkodás szabályozásáért felelős miniszter külön-külön nyílt pályázatot kell kiírjon. A pályázati felhívásoknak 2012. november hó 15. napjáig meg kell megjelennie a Csongrád Megyei Kormányhivatal honlapján, a www.csmkh.hu-n valamint legalább két országos napilapban. A kiírást követően 60 nap áll rendelkezésre a pályázásra, majd újabb 60 napon belül nyertest kell hirdetni. Előnyben részesül az a pályázó, aki

a)      megváltozott munkaképességű, vagy

b)     a pályázat benyújtásának napján, e napot megelőzően legalább 3 hónapja egybefüggően álláskereső, vagy

c)      a-b) szerinti személyt foglalkoztat, vagy olyan gazdasági társaság, ahol az a-b) pont szerinti személy tagsági jogviszonnyal rendelkezik.

Egy településen belül egy pályázó nem birtokolhatja az összes dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság több mint kétharmadát.

Olyan nyertes pályázóval köt végül a miniszter koncessziós szerződést aki, vagy egyéni vállalkozó, vagy olyan gazdasági társaság, ahol legalább egy természetes személy tag korlátlan felelősséggel tartozik a társaság kötelezettségeiért. A koncessziós szerződés után a dohánytermék-kiskereskedelem folytatásához az illetékes vámhatóság engedélye szükséges. 2013. július 1-jéig dohánytermék-kiskereskedelem koncessziós jog nélkül is gyakorolható.

 

Betűméret