A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési diákhírlevele

Meghívó – 2010. november 25.
2010-11-25
Jegyzőkönyv – 2010. október 14.
2010-11-30

Utoljára frissítve 2010-11-26

Az őszi-téli időszakban nem csak a kerékpárosoknak, de a gyalogosoknak is fokozottan kell ügyelniük magukra.Ahogy mondani szokás, minden évszaknak megvannak a maga szépségei – és  veszélyei is. Kezdjük mindjárt a közlekedéssel!

 

A biztonságos kerékpározáshoz a KRESZ ismerete mellett hozzátartozik a gyakorlat és a bicikli megfelelő felszerelése, műszaki állapota. Elindulás előtt a gumik, fékek állapota mellett ellenőrizni kell a világítást és a fényvisszaverő prizmákat is (elöl kötelező a fehér vagy sárga fényű lámpa, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő, az első keréken a sárga küllőprizma).

A kerékpárosok éjszaka és korlátozott látási viszonyok között (például esőben, sűrű hóesésben vagy ködös időben) viseljenek láthatósági mellényt, fényvisszaverő kiegészítőket. Esős, havas időben nem javasolt a kabát kapucniját a fejetekre húzni, mert így nehezebben észlelhetők a bicikli mellett elhaladó járművek, nő a balesetveszély.

 

„Látni és látszani” – ez a gyalogosok számára is fontos feltétel. Sötétedés után vagy rossz időben ők is jobban láthatóak a fényvisszaverő kiegészítők (matricák, táskára, kabátra szerelhető prizmák, karpántok, mellény…) használatával. Emellett úttestre lépés előtt mindig nézzetek jól körül, hiszen a ködtől, esőtől, hótól csúszóssá váló útszakaszokon a gépjárművek fékútja is megnövekszik, és nem biztos, hogy időben meg tudnak állni…

 

Télen nagyon jó dolog a szánkózás, korcsolyázás, ám hogy ez valóban vidám időtöltés lehessen, itt is figyelembe kell venni a biztonsági szabályokat.

Szánkózáskor kerüljétek az úttestet!  Dombról való csúszkálás előtt érdemes ellenőrizni, nincs – e valamilyen akadály (farönk, hóval takart nagyobb kő…).

Ne válasszatok túl meredek vagy beláthatatlan lejtőket, úttest vagy járda felé ne csússzatok le, és tartsatok megfelelő követési távolságot!

Ha a koripálya helyett a befagyott szabadvizeken csúszkálnátok, kerüljétek el a folyókat! Lehetőleg korcsolyázásra kijelölt terepet válasszatok, ha nincs ilyen, ellenőrizni kell, elég vastag –e a jég, Jó tudni: 8 cm vastagságú jég elbír 1 felnőttet, 12 cm vastagságú egy csoportot, a 18 cm-es jégen már lehet szánkózni, fakutyázni is.

 

Bármit teszünk, gondoljunk a következményekre is!

 

N O V E M B E R

ADVENT

1.) Karácsony méltó megünneplésének elengedhetetlen része az Advent, az ünnepet megelőző négy hét. Varázsos hangulata, a karácsonyi várakozás ideje a régmúltra visszanyúló, gyönyörű hagyomány.

Hogy az ünnepet megelőző napok, hetek valóban nyugalomban teljenek, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság egy rendhagyó Adventi naptárral szeretne kedveskedni! Decembertől naponta különböző témájú bűn- és baleset-megelőzési információkat szeretnénk megosztani, melyek reményeink szerint segítik a biztonságos ünnepvárást.

 

Csongrád megye összes rendőre nevében kívánunk

békés, boldog karácsonyi készülődést!

 

2.) Az internet érdekes, de sok veszélyt is rejt.

A védelem eszközei: biztonságos jelszó,

frissítések,

vírusirtó,

tűzfal!

3.) A gépkocsi téli felkészítésekor az akkumulátor, gumiabroncsok, világítás és fékrendszer ellenőrzése mellett fontos lehet a jól működő ablaktörlő, a fagyálló hűtőfolyadék, a téli ablakmosó folyadék, valamint a jégkaparó, a jégoldó spray, a hólánc is.

 

4.) A bekövetkező bűncselekmények jelentős része elővigyázatossággal, odafigyeléssel megelőzhető lenne!

5.)  Évmilliók mögöttünk. És előttünk?

Rajtunk is múlik,

– mert szelektív hulladékgyűjtéssel sokat tehetünk,

– mert a Földnek sem mindegy, hogy mi kerül a földbe,

– mert takarékoskodással energiát spórolunk,

– mert vízkészleteink végesek,

– mert csak a tiszta levegő egészséges…

 

 

6.)   „December 6. Miklós napja,

Tedd csizmádat az ablakba,

S reggel látod, milyen csodás,

Éjjel itt járt a Mikulás.”

(Bérces Anikó: Mikulás)

7.) A gyalogosok télen fokozottan ügyeljenek a láthatóságra, úttestre lépés előtt pedig nézzenek körül, hiszen a ködtől, esőtől, hótól csúszóssá váló útszakaszokon a gépjárművek.

8.) Szenvedélybetegség: minden olyan megszokás, hozzászokás, amely a személyiség harmonikus fejlődését gátolja.

„A legnagyobb hatalom önmagunknak parancsolni.”                                                                            (Seneca)

9.) Nem könnyű a sokféle jelszó, PIN-kód megjegyzése. Sokan felírják, és a kártya mellett maguknál tartják ezeket a biztonsági kódokat. Ezzel viszont tálcán kínálják a lehetőséget, hogy lopás vagy elvesztés esetén bárki visszaéljen azokkal, és leemelje a számlán lévő pénzt.

Előzzük meg a bajt! Tároljuk rejtett helyen, a kártyától elkülönítve az azonosítókat.

 

10.) A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet.

11.)                                     „A dohányzásról leszokni gyerekjáték.

Már százszor sikerült.”

(Mark Twain)

12 hónappal az utolsó cigaretta elszívása után már 50 %-kal csökken a szívinfarktus rizikója.

12.) A közlekedési-közlekedésbiztonsági szabályok betartásával jelentősen csökkenthető a balesetek kockázata!

 

„A közlekedés olyan társasjáték, ahol nem az számít, ki ér elsőként célba, hanem hogy mindenki célba érjen.”

 

13.) A karácsony előtti tolongós bevásárlások alkalmával vagyontárgyainkra, iratainkra fokozottan ügyeljünk!

14.) A kerékpárosok megfelelő műszaki állapotú és felszereltségű (világítás, fényvisszaverő prizmák, csengő…) járművel induljanak útnak, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viseljenek láthatósági mellényt, fényvisszaverő kiegészítőket.

15.) Amennyiben gépjárművel indulunk el bevásárolni, semmilyen értéket se hagyjunk látható helyen parkoláskor az utasterében. Egy autó feltöréséhez pár másodperc is elegendő…

 

 

16.) Nem törvényszerű, hogy a drogok kipróbálása függőséghez vezet, de akik végigjárták a pokoli utat, valamennyien egy ártatlannak vélt anyag kipróbálásával kezdték.

17.) Párás, ködös, esős időjárási viszonyok mellett kiemelt fontosságú, hogy a járművek világító – és jelzőberendezései hibátlanul működjenek, amihez hozzátartozik a fényszórók világítási szögének megfelelő beállítása, a féklámpák, irányjelzők folyamatos ellenőrzése is.

18.) Vegyük észre mások problémáit…

Igyekezzünk megérteni egymást…

Nehézségekkel teli életünkben küzdjük le az akadályokat, és segítsük a többieket is ebben…

„Akkor élsz, ha másokért élsz” (Széchenyi)

19.) A szánkózók kerüljék a túl meredek vagy beláthatatlan lejtőket, úttest vagy járda felé ne csússzanak le, tartsanak megfelelő követési távolságot!

20.)                                      SEGÉLYHÍVÓ TELEFONSZÁMOK:

Rendőrség: 107

Mentők: 104

Tűzoltók: 105

Központi segélyhívó: 112

TELEFONTANÚ: 06/80/555-111

Szolgálunk és Védünk!

21.) A fizikai és pszichikai terror nem az áldozatok szégyene, hanem az elkövetők    bűne…

„Az igazi barát az, aki akkor jön, amikor mindenki más megy.” (Walter Winchele)

22.) Egy csaló mindig azt mondja, amit hallani szeretnénk! Ne feledjük azonban, hogy minden szavával saját haszonszerzését segíti! Ünnepek környékén egyesek gyakran próbálnak visszaélni jóhiszeműségünkkel.

23.) Szabadvizeken való korcsolyázáskor kerüljük el a folyókat, és lehetőleg erre a célra kijelölt terepet válasszunk.

Jó tudni: 8 cm vastagságú jég elbír 1 felnőttet,

12 cm vastagságú egy csoportot,

a 18 cm-es jégen már lehet szánkózni, fakutyázni is.

24.)Meggyújtottam a gyertyákat, és karácsony lett egyszerre, kívül és belül, közeli és tűnő, messzi múlhatatlan karácsony.”

(Fekete István)

 

Mindenkinek boldog, békés Karácsonyt kíván

a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság !